Articole

Filtru
 • 2015 - IATA VIN COLINDATORI

   

  Ca in fiecare an, elevii Liceului "Stefan D. Luchian" au pregatit impreuna cu profesorii lor, un spectacol dedicat sarbatorilor de iarna. Sub indrumarea unor cadre didactice dedicate, printre care amintim d-na Oltea Neagu, d-na Crenguta Volentiru, d-na Afrodita Sparhat, d-nul Puiu Sparhat, d-rele Iuliana Sudureac si Ioana Grosu, cu ajutorul sponsorilor si patronajul d-nei director Elena Marineac, evenimentul a avut loc in data de 17 decembrie 2015 la Casa de Cultura Stefanesti, si a adunat elevi de toate varstele, de la clasa a III-a  pana la liceu.  Programul a continut colinde, dansuri populare si obiceiuri de Anul Nou.  Copiii participanti au primit un mic dar din partea Mosului pentru munca depusa.

  Rezultatele deosebite ale copiilor nostri se pot vedea in filmuletele si imaginile de mai jos.

  DUPA DATINI COLINDAM (video)

  OASPETI CU AZUR IN GENE (video)

  SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN (video)

  CLASELE A III-A (video)

  CRAIASA ZAPEZII (video)

  HORA SUB BRAU (video)

   In aceeasi zi, la Scoala Bobulesti, a a vut loc o serbare mai restransa la care au participat elevii claselor 5-8. Micii actori au explicat originea lui Mos Craciun si Nasterea Domnului intr-o sceneta pregatita de d-na Cazacu Mihaela (limba romana), apoi fiecare clasa a prezentat un mic program artistic.

  CAPRA DE LA BOTOSANI (video)

  GALERIE FOTO

   

 • 2015 - Hanul Ancutei

   "Trebuie să ştiţi dumneavoastră că hanul acela al Ancuţei nu era han, -era cetate. Avea nişte ziduri groase de ici până colo, şi nişte porţi ferecate cum n-am mai vazut in zilele mele. In cuprinsul lui se puteau oploşi oameni, vite şi caruţe şi habar n-aveai dinspre partea hoţilor".


  COORDONATOR: prof. Munteanu Carmelia

  Lectie deschisa a catedrei de limba si comunicare

  Din dorinta de a da un exemplu de buna practica membrilor comiciei metodoce de limba si comunicare a liceului nostru, d-na Munteanu a organizat o frumoasa activitate impreuna cu elevii clasei a X-a A in care au reconstituit atmosfera de demult a Hanului Ancutei. Costume populare, mancaruri traditionale, povesti si voie buna au delectat atat oaspetii cat si elevii intr-un eveniment de neuitat.

  LA HANUL ANCUTEI (video)

  IAPA LUI VODA (video)

  GALERIE FOTO

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • 2015 - Balul Bobocilor

  NEW YORK-UL ANILOR '20 LA STEFANESTI

  6 noiembrie 2015

  Balul Bobocilor este un eveniment important in viata elevilor de liceu, in special pentru clasele a IX-a. Traditia dicteaza ca seniorii liceului, clasa a XII-a, trebuie sa organizeze evenimentul pentru a introduce boboceii dar si pentru a-i tortura putin prin probe care mai de care. Scopul balului este si sa se aleaga dintre concurenti o Miss Bobocel si un Mister Bobocel. Este un ritual de predare a stafetei, o initiere care ramane ca o amintire frumoasa in mintile participantilor.
  Anul acesta, responsabili de organizarea Balului Bobcilor au fost clasa a XII-a A, condusa de d-na diriginta Veronica Chiaburu. Cu saptamani inainte, se auzea in scoala zvonuri. Va fi bal. Se pregatesc de bal. Se aleg concurentii. Se pregatesc dansuri. Se fac repetitii. Si atat. Secret mare, bine pastrat. A meritat asteptarea.
  In sala de spectacole aveam sa pasim intr-o alta lume, in timp, tocmai in New York-ul anilor '20. A fost o incercare de a scapa de conventie, de scenariul obisnuit al acestor baluri. O incercare reusita.
  Printre probe, am fost delectati de invitatii speciali din Botosani, Alexandru si Consecro, care ne-au impresionat prin prestanta lor.
  Concurentii s-au descurcat bine la toate probele (mai jos sunt cateva inregistrari), si clasa a XII-a ne-a uimit cu scenetele lor.
  In final s-au ales castigatorii, si au fost premiati de d-nul viceprimar Butura, sponsorul nostru principal.
  Podiumul a arata asa:
  locul I - Mihaela Secara si Bogdan Morosanu
  locul II - Florina Rotaru si Razvan Gavril
  Locul III - Iuliana Corman si Andrei Corman

  VALSUL CLASEI A XII-A A (video)

  SCENETA CLASEI A XII-A A (video)

  CONSECRO

  PROBA TALENTE 5

  PROBA TALENTE 3

  PROBA TALENTE 4

   GALERIE FOTO

   

  Instuctiuni de ultim moment de la doamna diriginta.

  Printre oaspeti...

  Baietii...

  Fetele...

  Toti boboceii...

  Proba de seara...

  D-na director ...

  Mugurel, gazda muncita...

  Miss si Mister afla vestea...

  D-nul viceprimar...

  Sa ne premiem concurentii.

   

 • 2015 - Festivitatea de deschidere a anului scolar 2015-2016

  Ca in fiecare mijloc de septembrie, elevi, parinti si profesori s-au reintalnit pe treptele scolii pentru a incepe un nou an in aventura cunoasterii. Emotii au fost cat cuprinde pentru ca boboceii din clasa I urmeaza sa o intalneasca pe doamna lor invatatoare, cea care le va fi o a doua mama in urmatorii patru ani si care le va deschide calea catre cea mai mare bogatie a unui scolar: abecedarul. Emotii au avut si bobocii din clasa a IX-a, multi dintre ei intalnindu-se pentru prima data, si care fac trecerea de la copii la ultima treapta inainte de a devein adulti. Emotii au avut si clasa a XII-a pentru ca acesta e ultimul lor an impreuna si aceasta a fost ultima lor festivitate de deschidere a unui an scolar.

  Emotii au avut si parintii care, fie ca isi aduc puiul pentru prima data la scoala , fie ca e doar un nou an scolar, vor intotdeauna interesati de soarta copiilor lor. Emotii au avut si profesorii care se gandesc deja cum sa isi ajute copii de imprumut, cum sa ii faca sa straluceasca si sa ne mandreasca prin rezultate exceptionale, prin atitudine, prin cunostintele dobandite.

  GALERIE FOTO 

  intonarea imnului national

   

  prof. Elena Marineac - director, Prof. Elena Ignat - director adjunct

   

  clasele mici 5-8

   

  clasele de liceu

   

  discurt reprezentant politie

   

 • 2015 - 1 Decembrie

   ZIUA NATIONALA A ROMANIEI

  COORDONATOR :  PROF.  CRACIUN ROXANA

       Data: 27 NOIEMBRIE

  1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după inlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.
  Ziua de 1 Decembrie 1918 incununează deci lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se in continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).
  Poporul român a stiut atunci sa valorifice admirabil conjunctura internaţională favorabilă creată în urma primului război mondial şi a destrămării imperiilor Ţarist şi Austro-Ungar. 
  Asa cum sublinia si istoricul Florin Constantiniu, “…Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit. [...]
  Marea Unire nu a fost rezultatul participării României la război. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluţia din Rusia şi destrămarea monarhiei austro-ungare. Raţionamentul lor s-a înscris formulei tradiţionale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania şi Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruinţă o excludea pe cealaltă, astfel că nimeni nu vedea cum ar fi cu putinţă ca toate aceste provincii să intre aproape simultan în frontierele Vechiului Regat. [...]
  Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-şi da armătura teritorial-instituţionalã care este statul naţional.[...]
  O necesitate istoricã - naţiunea trebuie să trăiască într-un stat naţional - s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenţă, şi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraţiei sale: statul naţional.”
  (informatii preluate de la www.ziuanationala.ro)

  Elevii clasei a VIII-a A, indrumati de doamnele profesoare Craciun Roxana si Volentiru Crenguta au prezentat  cu ocazia ZILEI ROMANIEI, cateva versuri si cantece.

  INTRODUCEREA ACTIVITATII (video)

  POEZII  (video)

  CANTECE (VIDEO)

  (pentru a vizualiza fisierele video , click pe numele fisierului)

  FOTGRAFII

 • 2014 - BULGARE DE HUMA

    "Povestile copilariei”


    "Poveştile lui Creangă sunt  bucăţi rupte din viaţa poporului moldovenesc." (Garabet Ibraileanu) 

  COORDONATOR DE PROIECT:  PROF.  ARUSTI  FLORENTINA CRENGUTA   

       PERIOADA DERULĂRII PROIECTULUI :    1-22NOIEMBRIE 2014

       ARGUMENT:

            Ion Creangă este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi povestitori, supranumit şi “Împăratul poveştilor”.

  El a preţuit mult comorile folclorice şi a nutrit o dragoste caldă şi plină de înţelegere pentru copii . Animat de aceste sentimente , a creat un bogat şi valoros tezaur de poveşti care au fermecat copilăria a zeci de generaţii şi vor constitui mereu lectura preferată a copiilor. Citind poveştile lui Ion Creangă, copiii cunosc numeroase figuri din viaţa satului : oameni şi buni şi răi, harnici şi leneşi, cinstiţi şi necinstiţi, optimişti, veseli, glumeţi , dar hotărâţi să lupte pentru o viaţă mai bună .

   Creangă a realizat pentru prima dată în literatura noastră cea mai atractivă şi mai accesibilă operă , de o deosebită valoare artistică

                            „ Amintiri din copilărie”. Povestirea năzdrăvăniilor din vârsta sa fragedă a fost un prilej de a alcătui o frescă a vieţii ţăranului din ţinuturile de munte ale Moldovei, din prima jumătate a sec. al XIX-lea .

                 Întreaga operă este presărată cu proverbe , zicători şi expresii populare , care îmbogăţesc vorbirea copiilor şi-i fac să pătrundă în tainele limbii materne şi în comorile înţelepciunii populare . 

                 Petrecându-şi întreaga viaţă printre copii , marele povestitor a cunoscut preocupările şi preferinţele lor şi de aceea a reuşit să creeze pentru ei poveşti care să-i atragă , dar , în acelaşi timp , să-i educe şi să-i instruiască , ajutând şi la formarea unei concepţii optimiste despre viaţă .

            Unele replici au devenit memorabile, iar proverbele şi zicătorile din opera sa  constituie un adevărat material educativ.

            El a reuşit să ridice proza românească din secolul trecut pe aceleaşi culmi pe care Eminescu propulsase limba literară în poezie, valorificând vorbirea omului simplu şi ridicând-o la un nivel neegalat nici până astăzi.

             Opera lui literară este alcătuită din poveşti (Soacra cu trei nurori, Capra cu trei iezi, Punguţa cu doi bani, Dănilă Prepeleac, Povestea porcului, Povestea lui Harap A1b, Fata babei şi fata moşneagului ş.a.), povestiri (Acul şi barosul, Inul şi cămeşa, Moş Nechifor Coţcariul).

  CONŢINUTUL PROIECTULUI

   

  NR. CRT

                 ACTIVITATEA

    LOCUL DE

  DESFĂŞURARE

  PERIOADA/

       DATA

     1.

  * Să ne amintim de Creangă !

   -popularizarea proiectului în rândurile elevilor;

    - stabilirea termenului şi a timpului derulării proiectului;

    - organizarea colectivelor de elevi, planificarea activităţilor;

   -prezentarea de date biografice;

  - audiţie : M . Sadoveanu citind din “Amintiri din copilărie”.

    - împărţirea responsabilităţilor şi a sarcinilor de lucru;

   (realizarea unor desene inspirate din opera scriitorului, colectarea de fotografii, imagini);

   

   

    Sala de clasă

   

   

  01 noiembrie

     2014

     2

   - prezentare sceneta “La cirese ‘

   - dramatizare- împărţirea rolurilor;

   - vizită la bibliotecă cu scopul de a împrumuta cărţi de şi despre  Ion Creangă;

   - sarcini de lucru: realizarea unor desene inspirate de opera scriitorului, colectarea unor obiecte

   

  Sala de clasă

   

  Bibliotecă

   

  10NOIEMBRIE

     2014

     3.

  - prezentarea video a filmului ”Amintiri din copilărie”urmată de discuţii;

  - selectarea de  proverbe şi zicători din opera audiat

   

  Sala de clasă

   

   

  15 noiembrie

     2014

     4. 

  -realizarea   portofoliului ” CREANGĂ printre noi ”, ce va rămâne  la biblioteca şcolii pentru a putea fi folosit oricând şi de celelalte clase;

  -amenajarea expoziţiei şi a  muzeului;

  - Scrisori adresate scriitorului sau personajelor din poveşti;

  - repetiţii la scenete;

   

  Sala de clasă

   

  Bibliotecă

   

  17noiembrie

     2014

     5.

  - moment omagial – participare directă la concursul naţional ,,Creangă şi satul cu poveşti”

            prezentare scenete.. La cirese

  Pupaza   din tei..

   

  Sala de clasa

   

  22 noiembrie

     2014

S5 Box

Autentificare

Register

*
*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.